Fotograaf ZZP aan het werk

Pensioen voor ondernemers

Bent u ondernemer? Dan bent u gewend vooruit te kijken en plannen te maken. Vergeet daarbij niet uw eigen pensioen. Als zelfstandig ondernemer bouwt u namelijk niet automatisch een aanvullend pensioen op. Het is daarom verstandig om op tijd zelf een pensioenvoorziening te regelen. 

Net als voor uw bedrijf is het opstellen van een plan, in dit geval uw “persoonlijk pensioenplan” iets wat wij van harte aanbevelen. Dit plan kunt u periodiek aanpassen aan nieuwe fiscale mogelijkheden, de ontwikkeling van uw bedrijf en uw persoonlijke wensen en ambities over uw pensioen. Wij helpen u hier graag bij.

Wilt u er als ondernemer zeker van zijn dat u er straks warmpjes bij zit en niet alleen hoeft te leven van een AOW-uitkering? Start dan op tijd met het opbouwen van een eigen pensioenvoorziening. U heeft hiervoor diverse mogelijkheden. Hieronder treft de u belangrijkste aan. 

Banksparen

Met een speciale, geblokkeerde bankspaarrekening kunt u sparen voor uw pensioen en profiteren van belastingvoordeel. U bepaalt zelf hoeveel u jaarlijks op deze rekening stort. Omdat u het geld alleen kunt opnemen voor pensioenaanvulling, mag u de jaarlijkse toevoeging aan uw rekening aftrekken van de inkomstenbelasting zolang dit bedrag niet groter is dan uw fiscale jaarruimte. 

Lijfrente

Een lijfrente is een verzekeringsproduct dat vaak wordt gekozen om een zelf aanvullend pensioen op te bouwen. U zet jaarlijks geld opzij en op uw pensioendatum zet u het opgebouwde bedrag om in een maandelijkse uitkering. U heeft in principe twee opties: u betaalt een verzekeringspremie voor uw lijfrente of u stort jaarlijks een bedrag op een geblokkeerde rekening. De betaalde premie of het gestorte bedrag kunt u deels of volledig aftrekken van uw inkomstenbelasting. De mate waarin is afhankelijk van de winst uit uw bedrijf. 

Oude pensioenregeling

Bent u nog niet zo lang geleden voor uzelf begonnen? Dan is het soms mogelijk om de pensioenregeling van uw vorige werkgever nog enige tijd voort te zetten. U moet dan wel de hele premie zelf betalen. Deze is overigens aftrekbaar van de inkomstenbelasting. 

Beleggen of sparen in privé

Sparen is natuurlijk de meeste veilige vorm om vermogen op te bouwen voor later. Bij lage rentepercentages is het vaak aantrekkelijker om uw geld te beleggen, maar dit is risicovoller. Wij adviseren een gezonde balans tussen rendement en risico. 

Houd er wel rekening mee dat u bij sparen en beleggen in privé niet profiteert van de fiscale mogelijkheden die banksparen, lijfrente en een oude pensioenregeling bieden. Anderzijds kunt u wanneer u maar wilt over uw spaargeld beschikken en bent u niet afhankelijk van de wettelijke pensioenleeftijd op de looptijd van uw lijfrenteverzekering.

Waardeontwikkeling van uw bedrijf

Als ondernemer heeft u ook de mogelijkheid om niet expliciet een pensioenvoorziening op te bouwen, maar de waardeontwikkeling van uw bedrijf op pensioendatum uit te nutten. Dit kan onder andere door volledige of partiële verkoop van – een deel van – uw aandelen of uw bedrijf. Investeringen in bedrijfsvastgoed worden vaak met dit oogmerk genomen.  

Oudedagsreserve

De oudedagsreserve biedt ondernemers de mogelijkheid om jaarlijks een bedrag van de ondernemerswinst af te trekken voor later. Dit uitgespaarde bedrag levert een fiscaal voordeel op. De bedragen die jaarlijks worden onttrokken, moeten bij het beëindigen van het bedrijf of behalen van de pensioenleeftijd wel daadwerkelijk worden ingebracht in een pensioenvoorziening. Hiervoor moet u op dat moment dus wel voldoende financiële middelen beschikbaar hebben. 

Persoonlijk pensioenplan

Als ondernemer zijn er dus nogal wat mogelijkheden om te sparen voor uw pensioen. Door alle opties, fiscale regels en afhankelijkheid van de ontwikkelingen binnen de onderneming, vinden veel ondernemers pensioen terecht erg complex. 

Wij zijn vertrouwd met de behoefte van ondernemers en geven u graag een gedegen advies over uw pensioen. Heeft u vragen over uw pensioenmogelijkheden of wilt u een persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie over de wijze waarop wij u van dienst zijn en de kosten van onze dienstverlening kunt u lezen in onze dienstverleningsdocumenten.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.